sunnuntai 26. elokuuta 2012

Talvisatama


Tromsöstä tuli Mantan talvisatama. Kyselimme monesta marinasta ja pursiseurasta (Narvik, Harstad, Bodö, Finnsnes), mutta paikkaa - vedessä tai maalla - ei niin vain löytynytkään. Pidimme Tromsöstä välittömästi, joten lopputulos on hyvä. Kaupunki on iso, täältä saa tarvittavat palvelut, liikenneyhteydet ovat hyvät. Jopa bussilla (Eskelisen Lapinlinjat) pääsee Helsinkiin asti! Suomeen on 150 km, Ylläkselle 420 km. Täällä on laskettelukeskus, patikkareittejä, kuntopolkuja, hiihtolatuja ja uimahalli.

Tromsö sijaitsee 69. leveysasteella eikä aurinko nouse horistontin ylle 28. marraskuuta - 15. tammikuuta. (Vastaavasti 19.5.-26.7. aurinko on horisontin yläpuolella.) Meri ei talvella jäädy, vaikka pakkasta ja lunta tietenkin on. Asukkaita on 63 000. Kaupunki on kansainvälinen, mikä näkyy katukuvassa. Täällä on yliopisto, polaaritutkimuskeskus ja Mack-olutpanimo.
Mack Ölhallen on kaupungin vanhin pubi, perustettu 1928.

Emme ole liikkuneet viikkoon. Kuluneet kaksi kuukautta ovat olleet niin intensiivisiä, ettei ole juuri tarvetta liikkua - siis veneellä, oman liikunnan tarve sen sijaan on sitäkin suurempi. Kiloja on kertynyt rutkasti kahden kuukauden veneessä istumisen seurauksena. Vaikka kelit ovat olleet helpot, olemme syöneet kuin naparetkellä. Paljon rasvaa ja sokeria. Ja se näkyy. Olemmekin tehneet pari pitkää patikkaretkeä ylös tuntureille. Eri kohteisiin maastoon pääsee kaupungin bussilla, halpaa ja helppoa! Tämänkään vuoksi emme lähteneet veneellä edes lähisaareen, sillä olemme halunneet liikkua ja se on helpointa kaupungin keskustasta käsin.

Kaupungin vierasvenelaituri on keskustassa ja lähellä on paitsi bussipysäkit, myös tori, kaupat, kuppilat ja nähtävyydet. Sähkö, vesi ja netti ovat kytkettyinä. Sauna on jo kolme kertaa lämmennyt maasähköllä. Paikkamaksukaan (225 NOK eli noin 30 euroa) ei ole paha norjalaiseksi. 
Vieraslaituri sijaitsee ihan keskustassa. Palvelut: sähkö, vesi.
Suihkuun pääsisi hotellissa 75 NOK. Pesukoneita ei ole, ainoastaan
kaksi mielettömän kallista pesulaa. Hinta oli kolminkertainen Kirkenesin pesulaan verrattuna.


Ravintoloiden hintataso sen sijaan on pitänyt meidät kotiruokailussa. Täytyy kuitenkin mainita miehistön tarjoama loistava päätösillallinen Skarvenissa, kaupungin parhaassa ravintolassa. Söimme pääruuaksi ruijanpallasta (norjaksi kveite, engl. halibut), jota olemme viimeksi saaneet Alaskassa. Todella maukas kala, ja olemmekin ostaneet sitä veneelle jo kaksi kertaa viereisestä kalakaupasta. Ja tietysti tuoreita katkarapuja. Pääsimme maistamaan uusia perunoita ja mansikoita ensimmäistä kertaa tänä kesänä. Ne ovat täällä pohjoisessa vasta nyt toritavaraa. Tuntureilta löytyi kaarnikkaa (variksenmarja) sekä lakkoja. Vitamiini- ja flavonoidikuuri on paikallaan pekonikuurin jälkeen.

Alkuviikosta siirrymme talvipaikkaan ja aloitamme veneen pakkaamiseen. Suomeen lähdemme 1.9. Tämä blogi päättyy tähän. Kiitos lukijoille kärsivällisyydestä! Tällä reissulla päivitystahti ja -into eivät ole olleet huipussaan, vaikka matka oli mitä parhain.
Kiitos hyvälle miehistölle! Jääkarhu nappasi meistä kuvan Kinnevikassa, valaanluiden ympäröimänä.

Meripeninkulmia:
Helsinki - Arkangel 1050
Helsinki - Kirkenes 1575
Helsinki - Svalbard, Hornsund 2200
Helsinki - Tromsö 3350

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti